Hiidenmaa


Hiidenmaa on Viron saarista toiseksi suurin sen eteläpuolella sijaitsevan Saarenmaan jälkeen ja asukkaita saarella on noin 8600 (v.2015).
Matka Hiidenmaalle sujuu omalla autolla kätevästi. Tallinnasta jatketaan Haapsalun suuntaan ja Rohukülan satamaan. Sieltä lähtee lautta Hiidenmaan puolelle Heltermaan satamaan. Laivamatka kestää tunnin - puolitoista tuntia. Kesällä laivapaikka kannattaa varata etukäteen.
Vielä 1990 -luvulla laivaliikennettä hoidettiin vanhoilla neuvostoaikaisilla sotilaslautoilla. Myöhemmin Juutinrauman sillan valmistuttua Ruotsin ja Tanskan välisestä liikenteestä vapautui sopivia autolauttoja Viroon.
Kassarin saari on yhteydessä Hiidenmaahan patojen ja maantien kautta. Asukkaita saarella on lähes 200 ja hallinnollisesti saari kuuluu Käinan kuntaan. Kassarin tunnetuin paikka lienee suomalais-virolaisen kirjailijan Aino Kallaksen ruokokattoinen kesämökki.
Merenkulkijoiden kylän Emmasten kautta pääsee Sõrun satamaan, josta on laivayhteys Saarenmaan puolelle.
Tallinnasta Hiidenmaalle Heltermaan satamaan on matkaa 132 km.
Huomaa, että Hiidenmaalla sijaitsevasta Suuremõisan kartanosta on oma kuvasarja, katso lista oikealla.

Katso sijainti kartasta!

Hiiumaa
Lautta Hiidenmaalle lähtee Haapsalun Rohukülasta. Hiidenmaan satama on  Heltermaa ja matka vie tunnin verran. Lautassa on kivat kahvilat ja ravintola. Kärdlassa oli elokuun alussa kahvilapäivä. Viitisentoista kahvilaa mitä erilaisimmissa paikoissa, eri alojen myyntipisteitä ja muuta mielenkiintoista. Paitsi kahvia myös erilaista syötävää oli tarjolla. Kärdla on Hiidenmaan ainoa kaupunki. Asukkaita n. 3000 ja kesällä paljon enemmän. Jouluvanade keemiakohvik. Kärdlan sähkövoimalan pihalla paljassäärinen joulupukki muoreineen oli vierailijoita vastassa. Kahvilan tuotto lahjoitetaan Hiidenmaan vähäosaisten lasten hyväksi. Joulukoristeita ympäri pihaa. Paronien verannalla sai kuunnella musiikkiesityksiä. Samassa talossa toimii Hiidenmaan museo, kuvassa Verkatehtaan pienoismalli. Myös esimerkki työläisasunnosta löytyy museosta. Nätti - koirankuljetusväline. Täälläkin varmaan jotain mielenkiintoista. Kärdlan pieni kivinen kirkko valmistui vuonna 1863 ja puinen kellotorni lisättiin 1929. Kirkon kannattajajoukko piti kahvilaa. Kirkon pihalla. Plim-plom! Nuorisosta koostuva kelloja soittava orkesteri harjoitteli juuri vieraillessamme kirkossa. Myös lapsille oli puuhattavaa. Hyvä sää suosi kahvilapäivää. Pihalounaalla kampelaa, perunaa ja etikkakurkkua. Lõokese, hotelli Käinassa. Hotellin sisäpiha. Toimiva vanha villatehdas Käinan Vaemlan kylässä. Hiiu vill -  Villavabrik.  Nämä kaverit kasvattavat selkäänsä hienon villaturkin. Hiidenmaalaiset keritsevät lampaitaan ja tuovat villan Vaemlan villatehtaaseen.  Päivässä tuotetaan 25 – 30 kiloa lankaa. Täällä villasta valmistuu lanka, josta taitavat käsityöntekijät neulovat kauniita villavaatteita. Vaikka isäntäväki mielellään esittelee koneita, on ne kuitenkin ensisijassa tarkoitettu työntekoon. Taiteilijaemännän suunnittelemia villapuseroita, sukkia, kintaita.. .. ja muita tuotteita voi ostaa paikan päältä. Samassa talossa kulman takana on viehättävä kahvila. Kesällä voi nauttia kahvilan antimia. Upeat muotokuvat kahvilan seinällä saivat vieraat hyvälle tuulelle. Omenaa tertuissa kahvilan pihalla! Tie Vaemlassa. Upeasti kunnostettu vanhempi ruokokattoinen talo. Nyt suuntana Aino ja Oskar Kallase suvemaja Kassarissa. Aino Kallas (1878-1956) suomalainen kirjailija, puoliso Oskar Kallas. Kassarin tunnetuin paikka lienee suomalais-virolaisen kirjailijan Aino Kallaksen ruokokattoinen kesämökki. Ruokokatto. Kirjailijan työnurkkaus. Pieni keittiö. Kallakset asuivat osittain Tallinnassa, kesäisin Kassarin saarella.. ..täällä Hiidenmaalla ja ajottain myös Suomessa. Suuremõisan kartano. Kartanosta oma kuvasarja, katso lista oikealla. Pühalepan  kirkon nykyinen ulkomuoto on 1700 – 1800 luvuilta.
Alkuaan ilman tornia rakennettu, holvattu kivikirkko valmistui 1300-luvulla.
Alkuaan ilman tornia rakennettu,
holvattu kivikirkko valmistui 1300-luvulla.
Muistelupaikka. Tämä on Hiidenmaan vanhin kivikirkko. Soeran maatilamuseo. Myös täällä oli pihakahvila, oli kahvia, oli soppaa.. Emäntä lähti sopanhakumatkalle. Soeran maatilamuseo. Soeran maatilamuseo. Soeran maatilamuseo. Pitkä riihipirtti on peräisin 1800-luvun puolivälistä. Entisajan työkaluja ja käyttöesineitä. Pieni kunnan omistama ja esivanhempien maalaiselämää esittelevä museo perustettiin 1979 ns. kolhoosimuseoksi. Ensimmäisinä vuosina se toimi pääasiassa vapaaehtoisvoimin. Pühalepan kunta on nykyisin antanut museon vuokralle. Kalan kuivatusta. Savusauna. Myös kesäteatteri toimii. Tuulimylly Soerassa. Kõpun majakka (viroksi Kõpu tuletorn) on majakka Länsi-Virossa Hiidenmaalla Kõpun niemimaalla.
Majakka rakennettiin Hiidenmaan korkeimpaan paikkaan, 67 metrin korkeudella merenpinnasta olevalle mäelle.
Majakka rakennettiin Hiidenmaan korkeimpaan paikkaan,
67 metrin korkeudella merenpinnasta olevalle mäelle.
1500-luvulla rakennettu majakka on Viron vanhin. Sõrun satamasta hoidetaan Hiidenmaan ja Saarenmaan välistä lauttaliikennettä. Kesäisin kylässä toimii satamakapakka ja venevajassa järjestetään konsertteja. Täällä on Viron ainoa puulaivojen restaurointikeskus. Sauna merinäköalalla. Sõru. Venevajassa oli konsertti. Ja esiintyjäpändillä komea kulkuneuvo. Auringonlaskua Sõrussa. Käinan kuntakeskus, 20km Kärdlasta etelään. Asukkaita 1867 (2013). Hotel Liilia Käinassa. Heltermaan satamassa. Patsas aallonmurtajan päällä. Heltermaan satama. Hiidemaan puutavara viedään proomulla mantereelle. Heltermaa. Laiva saapuu ja vie meidät kohta mantereelle Rohukülaan.
Ylös!


Täsmäsää Kärdlassa